City-Break: În căutarea Parisului ascuns – Ziua 3

DSC00871

Ziua 3: Unde găsim Parisul boem?

Suntem deja de 2 zile în Paris și n-aș zice că suntem fermecați. Nici decepționați, e adevărat, dar asta pentru că nu am venit cu așteptări prea mari. Dimpotrivă, am venit spunând Parisului: ‚Surprinde-ne!’

Până acum nu a făcut-o. Până acum, impresia noastră este: frumos, dar într-un mod rece, impresonal, ușor snob. Nu e cald, intim, nu vibrează așa cum o face Barcelona, Amsterdam-ul. Plus, tot ceea ce este cu adevărat frumos (o străduță ici, o clădire colo) sunt doar puncte de culoare într-un peisaj mai degrabă gri. (Asta fără să pomenim și de lucrurile cu adevărat urâte și triste, cum ar fi munții de gunoi de la colț de stradă sau familiile care dorm în corturi și pe saltele murdare).

Aceasta este realitatea orașului. Este o capitală europeană cu o mulțime de probleme, iar frumusețea ei este oarecum sufocată de acestea, de sărăcia multor locuitori, de grevele la ordinea zilei, de securitatea care e prezentă pe străzi aproape ostentativ, încercând să facă față unui dușman invizibil, de însuși ritmul de viață al parizienilor, rapid ca în orice capitală a secolului XXI, cu oameni traversând strada cu ochii în telefon și cu aglomerație la metrou.

Dar noi suntem turiști și ne permitem luxul să privim dincolo de viața reală a orașului și să căutăm părțile lui cele mai strălucitoare.

Astăzi vrem să ne plimbăm prin Parisul boem, căutăm atmosferă începutului de secol XX, pe care am întrezărit-o în Marais, dar – ne promite ghidul turistic – o vom găsit pe de-a-ntregul în Montmartre. Așa că luăm metroul înspre dealul din nordul orașului, și – de la stația Anvers – pătrundem în arrondismentul 18, care îi poartă numele.

Prima impresie nu este cea mai plăcută – e un târg de vechituri aș zice, de haine la kilogram și majoritatea comercianților ghiciți în ce limbă vorbesc? 🙂 Trecem repede de zona aceasta și urcăm dealul înspre Sacre Coeur. Sfatul meu: dacă puteți merge pe jos 1 km fără să obosiți, puteți să și urcați cele 270 de trepte. Altfel, aveți varianta funicularului pentru a urca și coborî, se folosesc biletele de metrou.

DSC00793

Pentru a intra în biserică nu există taxă (doar pentru vizitarea domului și a criptei), dar oricum principala atracție este panorama care se deschide în fața ochilor odata ajunși sus: practic, aveți Parisul la picioare.

Coborâm de la basilica pe partea opusă, evitând scările și explorând cu această ocazie cartierul Montmarte, cartierul artiștilor (Dali, Modigliani, Monet, Picasso în trecut; azi, artiști boemi și săraci care îți pictează portretul pentru câțiva (zeci de) euro.) Deși nu am simțit nici aici pe deplin aerul acela boem pe care mi-l închipuiam, cred că e locul cel mai apropiat. Poate și o altă oră ar fi potrivită pentru plimbare, noi am fost în jur de 13; cred că după-amiaza și serile sunt mult mai vibrante.

Înainte de a merge la următorul obiectiv, descoperim aproape de stația de metrou Abesses „zidul iubirii”, Le Mur des Je T’aime, unde stă scris „Te iubesc” în cam toate limbile posibile – prilej de selfie-uri, desigur!

DSC00821

DSC00834

Pentru că azi se pare că meteorologii au nimerit prognoza („înnorat, șanse de ploaie”), planul este să înșiram 3 obiective turistice de vizitat pe interior: Musée d’Orsay, Sainte Chapelle și Nôtre Dame, toate relativ aproape una de alta.

Musée d’Orsay (biletul este 12 euro/persoană) ne surprinde și prin arhitectură, și prin spațiu și prin exponate. Cred că intră destul de sus în topul muzeelor vizitate până acum. Bonus: Vederea de la ultimul etaj asupra Senei și a clădirilor de pe malul ei.

DSC00865

DSC00846

DSC00854

Sainte Chapelle (10 euro/persoană) este o superbă catedrală gotică, ascunsă în spatele zidurilor Palatului de Justiție pe Ile de la Cite. Etajul superior, cu ale sale vitralii imense mi-a smuls singurul „Wow!” din vacanța la Paris!

DSC00878

Nôtre Dame (intrarea gratuită, coada pe măsură) este spectaculoasă la exterior, fără insă nimic special la interior – doar povestea construcției catedralei. Coada este lungă, dar merge ușor – de altfel, nicăieri în Paris nu am stat la coadă mai mult de 15 minute (poate suntem noi norocoși 🙂 ). Se plăteste extra doar pentru a urca în turnuri.

DSC00893

Revin, până la urmă iar au greșit meteorologii, pentru că după amiază norii se împrăștie fără să fi plouat deloc, iar sub acest soare blând nu e nimic mai potrivit decât să bei un ceai și să mănânci o prăjitură delicioasă la Au Petit Versailles du Marais. Ne plimbăm apoi prin cea mai frumoasă zonă din Marais, cea vis-a-vis de Ile St. Louis.

Descoperim cu această ocazie Le Village Saint Paul, o străduță ascunsă în spatele clădirilor de la străzile principale – și e ca și cum ne-am fi teleportat în alt loc și/sau timp! Mici restaurante atât de liniștite, muuulte galerii de artă, multe anticariate și multă verdeață, curți interioare superbe și clădiri albe cu mușcate la ferestre – mi-a amintit puțin de Saint Paul de Vence, sătucul de pe Coasta de Azur. Cu siguranță ceva ce nu te-ai aștepta să vezi în Parisul secolului XXI care își vede de multi-tasking dincolo de ziduri.

DSC00935

Și iată că aici, pe această străduță ascunsă și nu tocmai, secretă și nu prea, veche (un anticariat în care picotește un moșuleț de vârsta cărților) și modernă (un restaurant ce servește french-fusion), liniștită și cu un ritm propriu care îți încetinește instantaneu pasul, aici – am găsit în sfârșit acel Paris boem! Și nu exclud să-i trimit un mail lui Woody Allen și să-i propun această străduță ca decor pentru următorul lui film în Paris! 🙂

DSC00928

Seara o petrecem la un restaurant din apropiere, L’Ardoise 86 unde servim piept de rață în sos de miere și un vin roșu sec ce completează perfect tabloul. Sigur că nu mai putem mânca și desert (porțiile sunt mari în Paris!), dar la fel de sigur cumpărăm o sacoșă cu deliciosenii de la Miss Manon, pe care o să le apreciem (poate) și mai mult degustandu-le în patul nostru din camera de hotel.

DSC00868 DSC00870

“Articol înscris în concursul Thailanda, Te Iubesc! organizat de KLM România, în colaborare cu Tedoo.ro și T.A.T. Balkans

Ziua 1, aici.

Ziua 2, aici.

 

Un gând despre “City-Break: În căutarea Parisului ascuns – Ziua 3

  1. Pingback: City-Break: In cautarea Parisului ascuns – Ziua 4

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s