City-Break: In cautarea Parisului ascuns – Ziua 4

DSC00652

Ziua 4: Cat din Luvru poti vedea intr-o jumatate de zi?

E ultima noastra zi in Paris. La ora 16 trebuie sa fim deja pe drum spre aeroport, asa ca mai avem practic doar cateva ore de vacanta. Le vom dedica pe toate Luvrului.

Pana acum am trecut in fiecare zi pe langa el: o data venind dinspre Marais, o data dinspre Jardins de Tuilleries, o data l-am vazut de la etajul superior din Orsay. Ni s-a parut intimidant, e atat de mare inca parca e peste tot! Iar o data ce intri inauntru e si mai impresionant!

DSC00739

Si pentru ca Luvrul nu este un muzeu pe care il vizitezi pur si simplu, ci trebuie sa ai un plan bine pus la punct, sa va spun cum am procedat noi.

In primul rand, poti cumpara bilete online, dar sunt bilete fixe: in data X, la ora Y, trebuie sa fii acolo. Nu prea ne place cuvantul ‚trebuie’ in vacanta, asa ca am hotarat sa mergem pur si simplu acolo, dimineata la 10:30 in conditiile in care muzeul se deschide la 9: ‚Cat de mari pot fi cozile?’

Raspunsul: inexistente! 🙂 Depinde, desigur, pe unde intri in muzeu – iar noi cred ca am ales varianta cea mai buna. (Sau chiar suntem super-norocosi).

Cum am facut? Am luat metroul si am coborat la statia Palais Royal – Musee du Louvre (nu Louvre-Rivoli!) iar de acolo, fara sa parasim statia de metrou, am ajuns fix sub piramida! Dupa controlul de securitate (inevitabil in Paris zilele astea), am ajuns in zona de unde se pot cumpara bilete si, desi erau deja destul de multi turisti, erau suficiente case cat sa nu astepti deloc. Biletul costa la fel si daca il cumperi acolo si daca il iei online, adica 15 euro/persoana.

DSC00971

Cu planul muzeului in mana, e si mai greu de decis in ce parte sa te indrepti! Noi am uitat complet planul nostru de acasa (‚Nu mergem se o vedem pe Gioconda!’) si… am mers a o vedem pe Gioconda! 🙂 Bineinteles, securizata si pazita de bodyguarzi personali, dar surprinzator de usor de admirat de aproape. Oare pozele acelea de pe net, cu sute de chinezi in fata ei chiar or fi reale? 🙂

DSC00974

Dupa ce ne-am plimbat o vreme fara tinta, admirand ba tablouri renascentiste, ba statui antice grecesti, ba mobila Ludovic al XIV-lea, ne-am hotarat sa ne alegem un sigur subiect pe care sa il aprofundam. Cred ca e cea mai buna abordare, altfel risti sa pleci cu o mare durere de cap: sunt atat de multe exponate, atat de diverse!

Noi am ales civilizatia mesopotamiana si civilizatia egipteana si am fost impresionati de tot ce am vazut.

Iar ca raspuns la intrebarea din titlu, cred ca in jumatate de zi am vazut in jur de 5% din Luvru.

In concluzie, Parisul: Da sau Nu?

Mmm… as zice nu!

La sfarsitul fiecarei vacante avem obiceiul sa ne intrebam: ‚Ne-am mai intoarce aici?’. Parisul este al doilea oras din cele vizitate pana acum la care raspunsul NU a fost ‚Da, oricand?’

In Paris m-as intoarce doar intamplator, doar conjunctural. Poate doar pentru Roland Garros, sau pentru patiserii sau pentru inca o jumatate de zi in Luvru. Si ar mai fi si Versailles… Dar motivele pentru care nu m-as mai intoarce sunt mai multe, si cred ca transpar din tot ceea ce am scris mai sus.

Parisul este un oras frumos dar rece, cu multe ‚cicatrici’ pe fata – si nu, nu ma refer la piramida de la Luvru. Parisul este orasul pentru care am depus cel mai mult efort sa il descopar – sau mai bine spus sa ii descopar partile cu care rezonez eu dpdv turistic, cultural, emotional.

Parisul este intimidant, in aceeasi masura in care este si Luvrul: este prea mare, prea divers, nu prea il pot aduce la un singur numitor comun.

Ceea ce nu e neaparat un lucru rau! Doar ca nu e tocmai pe gustul meu.

Nu pot spune ca nu mi-a placut Parisul. Din punct de vedere al obiectivelor turistice a fost impecabil, tot ce am vazut mi-a placut. Restaurantele si patiseriile sunt atat de atragatoare, incat sunt obiective in sine. Unele stradute si colturi secrete sunt de-a dreptul fermecatoare. Dar acestea sunt doar cateva puncte stralucitoare dintr-un ansamblu care nu m-a fermecat per total.

DSC00966

Ziua 1, aici.

Ziua 2, aici.

Ziua 3, aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s